dilluns, 27 de març del 2017
El pas del programa Trinxeres de TV3 al Baix Segre i La Granja d'Escarp 

Al Programa Trinxeres de TV3 s'explica qui era en Cinto Ferriol,   feu click aquí per veure'l, va ser molt emotiu.No surten al programa, però al poble de la Granja encara hi trobem diferents fronts o llocs estratègics plens de trinxeres, des d’on l’exèrcit de la República va intentar aturar l’entrada de les tropes franquistes, l’any 1938 i durant 9 mesos.
Actualment, d’aquestes petjades del passat, no se'n fa cap ús, i resten indefenses al pas dels anys i a l’erosió dels factors climàtics, en diferents indrets del poble.

-          Fosses comunes.
-        Nius d’ametralladores i trinxeres.
-    Trinxeres amb búnquer.

Tal i com s'explica, a la zona la guerra va arribar l'any 1938, les tropes feixistes havien passat Saragossa i ocuparen Lleida el 3 d'abril del mateix any. El riu Segre va esdevenir la línia de separació entre els dos bàndols des dels Pirineus fins a l’Ebre.

El dilluns 28 de març la 5ª Divisió de Navarra ocupa Mequinensa seguint la seua marxa fins la confluència dels rius Segre i Cinca sense rebassar el Segre i arribant fins al poble en qüestió.  Per tant la banda de la Granja, Seròs, Aitona, Maials quedava en mans de la milícia de la República i Fraga, Massalcoreig i Mequinensa a mans de l’exèrcit insurrecte.

Al dia següent la mateixa Divisió de l’exèrcit franquista ocupa el poble de Seròs, establint una petita “cabeza de puente” a vora oposada del riu, la Costa de la Barca, ja que el pont que unia el dos costats de riu no havia sigut destruït, tot i haver-hi col·locat les càrregues de dinamita a tal efecte.
Algunes forces van passar el Segre per ocupar la Granja d’Escarp, però van retornar a les seues posicions per ordres de “Mando”.
Així que, les tropes franquistes es van establir al Convent d’Escarp i a l’altra banda de riu les de la República. (Fins el dia 11 d’abril en que es produeix la ofensiva republicana i aquests recuperen el poble).

Les tropes van seguir cap a Aitona i fins a Lleida per l’altra  banda de riu.

(Segons testimonis del moment)
(...)Aquella nit de març després de l’ ofensiva “facista” el poble de la Granja quedà dividit i va ser evacuat, el carrer del Sequer, el carrer Major i el carrer Clavell van fugir cap als actuals dipòsits de l’aigua i després cap a Maials, Llardecans,.. i la resta del poble cap a Fraga, Massalcoreig... Tothom va córrer cap on va poder.
El poble va quedar desfet, sense ningú, només dues padrines, que les van venir a buscar poc després amb un camionet per dur-les a un refugi.
Els soldats invasors van prendre tots els béns de les cases i van ser molts per què la majoria de gent va marxar a corre cuita aquella nit de finals de març amb les mules, “senalles” amb menjar i lo posat.

A partir d’aquí la batalla per defensar la línia va durar nou mesos aproximadament.

El 16 de Novembre acabada la Batalla de l’Ebre comença l’ofensiva final a la bossa del Baix Segre i a mitjans del mateix mes, després de l’encarnissat enfrontament al Pont de Serós, els soldats insurrectes seguiran la seua ofensiva final sobre la resta de Catalunya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El pas del programa Trinxeres de TV3 al Baix Segre i La Granja d'Escarp  Al Programa Trinxeres de TV3 s'explica qui era ...